ÇFARË DUHET TË DINI!

Basti është një aktivitet i kohës së lirë. Pavarësisht nëse ju ose dikush që e njihni po bastet, është me rëndësi të dini se basti ka rreziqe të mundshme. Fakti është se përveç që marrin, njerëzit humbasin kur bëjnë bast. Kjo është arsyeja pse Ju, familja dhe miqtë tuaj duhet të dini se si të mbroheni dhe të njihni kur basti bëhet problem.

KËSHILLA PËR NJË BAST TË PËRGJEGJSHËM

Basti është, para se të gjithash, një lloj argëtimi. Kjo është një mënyrë si të bëheni “interesante” ndjekjen e ndjeshjes së ekipit tuaj të preferuar, duke shtuar një adrenalin shtesë. Gjithashtu, kjo është një mënyrë për të ndjekur të gjitha ngjarjet sportive me një vëmendje më të madhe dhe kjo të mbështetet statistikisht. Por, ju duhet të keni kufirin tuaj personal. Kur bëni një bast, mos e kaloni atë kufi. Mos e kapërceni pragun financiar që e keni. Gjithashtu, të mos keni pritshmëri të tepërta në lidhje me përfitimin financiar nga basti. Basti duhet dhe patjetër të jetë një argëtim, dhe jo mënyrë e jetesës ose një profesion me përfitim nga i cili do të pritej mbështetje financiare.

1. Bëni një bast me paratë që ju mund të lejoni për të humbur

Bëni një bast me paratë që ju mund të lini mënjanë për argëtim, p.sh., për kinema ose pije me miqtë. Asnjëherë mos përforni paratë që ju nevojiten për gjëra të rëndësishme, si qiraja, faturat, shkollimi etj..

2. Mos përpiquni për të kompensuar humbjen

Nëse humbni para, asnjëherë mos përpiquni për t’i kthyer. Me atë do të tejkaloni kufirin, dhe kjo zakonisht çon deri në humbje edhe më të mëdha.

3. Vendosni një kufi për paratë

Para se të filloni me lojën, vendosni sa para mund të lejoni për të humbur. Kur do të humbni atë shumë parash, hiqni dorë. Nëse fitoni – gëzoni, por mbani mend se kjo nuk do të ndodhë gjithmonë.

4. Vendosni një afat kohor

Vendosni sa kohë mund të lejoni për të shpenzuar në bast. Kur do ta arrini atë afat, ndaloni.

5. Mos bëni bast kur jeni në depresion ose në ankth

Është vështirë të merrni vendime të zgjuara për bastet kur jeni të shqetësuar ose ndiheni keq.

6. Bëni një basapeshë midis bastit dhe aktiviteteve të tjera

Me rëndësi është të gëzoni në aktivitete të tjera në mënyrë që basti të mos zënë shumë kohë në tejën tuaj.

7. Basti dhe alkooli janë një kombinim të keq

Basti nën ndikim të alkoolit, ju vendos në një pozitë që të merrni vendime të keqija për të cilat më vonë mund të pendoheni.